Mastersound Compact 300B

De geïntegreerde high-end 300B Compact buizenversterker van MastersounD is ook geschakeld in single-ended klasse A met één 300B triode per kanaal. Voor vele buizenliefhebbers het ‘enige echte’. In de voorversterker tak worden twee krachtige 6SN7GT stuurbuizen gebruikt samen met twee ECC82.

Door de bijzondere uitgangstrafo’s is het mogelijk geworden de bandbreedt telkens te vergroten tot ene huidige 8Herz tot 30Kherz, nagenoeg lineair! Maar uiteraard verklapt de kok z’n recept niet en Luciano Sanavio dus ook niet.

Er wordt een respectabele 15 Watt per kanaal bereikt, zonder dat de buizen hierdoor een kortere levensduur hebben. Uiteraard blijft het de voorkeur behouden om luidsprekers met een iets hoger rendement te combineren met de Compact 300B.

Er zijn drie ingangen en daarnaast een ‘directe’ ingang, waardoor de 300B Compact ook als een separate eindversterker gebruikt kan worden. Tevens een gebalanceerde XLR ingang; allen verguld.

De RF afstandsbediening is standaard. De afwerking is zoals gebruikelijk met Italiaans notenhout en het chassis is gemaakt van gedemagnetiseerd roestvrijstaal AISI304.

De weergave is extreem breed en diep en klinkt alsof er geen elektronica aan het werk is.
Het gemak en vanzelfsprekend weergave zijn ongekend èn ongelofelijk.

De gebruikte buistypes zijn een aanvulling op de klassieke voorversterkerbuizen ECC82 en 6SN7 de eindversterkerbuizen EL34, 845 en 300B.

Door zich te concentreren op dit soort buizen, is langdurige beschikbaarheid voor vervangende apparatuur tegen redelijke courante prijzen
gegarandeerd. Tegelijkertijd krijgt de geïnteresseerde klant een breed spectrum aan verschillende geluidskarakteristieken.
Naast de klassieke single-ended circuittechnologie zonder negatieve feedback in combinatie met de interne uitgangstransformatoren, worden de Mastersound-versterkers gekenmerkt door verdere eigen ontwerp kenmerken. Dus alle chassis zijn gemaakt van hoogwaardige, niet-magnetische staalplaten. De bedieningsknoppen zijn gemaakt van  massief metaal. Alle bronapparaten zijn verbonden via hoogwaardige cinch-bussen, die afzonderlijk op de behuizing worden geschroefd.

Het schakelen van de ingangen vindt plaats via relais, die zich direct achter de ingangen bevinden. Dankzij de massieve luidsprekeraansluitingen kunnen alle gangbare kabelschoenen of luidsprekerpluggen betrouwbaar worden aangesloten. Op deze manier vinden hoogwaardige verbindingskabels ook stevig vasthouden en veilig contact.

Alle versterkers zijn uitgerust met een radiografische afstandsbediening (Voor de Box is dit een optie) voor volumeregeling die, in tegenstelling tot conventionele IR-encoders, betrouwbare controle van het apparaat mogelijk maakt, zelfs zonder “visueel contact”. De motorbesturing voor volumeregeling wordt geactiveerd via relais, zodat de signaalverwerking tijdens bedrijf niet wordt beïnvloed.

Hoewel – terecht – veel wordt besproken over het geluidbeïnvloedende effect van verschillende buistypen, zijn het echter de uitgangstrafos die uiteindelijk de prestaties van een buizenversterker bepalen.

De transformatoren zijn verreweg de meest complexe componenten in de gehele versterker. Ze zitten tussen de eindbuizen en de luidsprekeraansluitingen. Elk eerder door de schakeling gegenereerd muzieksignaal moet door vele meters verweven wikkelingen van de uitgangstransformatoren gaan, voordat het de luidsprekeraansluitingen bereikt. Om vervolgens dan de luidsprekers over een relatief korte afstand te bereiken. Iedereen die ervaring heeft met verschillende luidsprekerkabels, zal zich gemakkelijk realiseren dat de enorme kabellengtes èn kwaliteitsverschillen binnen een transformator niet zonder effect op het geluid zijn.

Het is echter niet de lengte van de kabel, maar de speciale wikkelingstechnologie en de geometrie van de transformatorbladen, die het transmissiegedrag van de uitgangstransformator bepalen. De structuur van de transformatoren volgt niet alleen fysieke wetten of exacte cijfers. Het is eerder de jarenlange ervaring van de transformatorbouwer, die een goede transformator tot een zéér goede transformator maakt.

Mastersound gebruikt in haar versterkers uitsluitend transformatoren uit eigen huis. De productie vindt 100% bij Mastersound zelf plaats. De basis voor dit werk is gemaakt door senior chef Cesare Sanavio. Toen de renaissance van buizenversterkers begon in de jaren 1990, had hij al tientallen jaren ervaring opgedaan in de productie van transformatoren in de industrie. Ondertussen heeft zijn zoon Luciano de verantwoordelijkheid voor de technologie bij Mastersound overgenomen en zet hij de traditie voort.

De ruststroombalans is op de modellen BoX, DueUndici en DueVentie automatisch uitgevoerd door het ingebouwde Autobias-circuit. Voor alle andere versterkers zijn de instelpotentiometers gemakkelijk toegankelijk via gaten in de afdekplaat.

Testaansluitingen aan de achterkant maken de aansluiting van een voltmeter mogelijk, zodat de aanpassing voor elke buis snel en betrouwbaar kan worden uitgevoerd. Een softstartcircuit zorgt voor een zachte opstart van de buizen.

De houten wangen van de apparatuur zijn gemaakt van lang oud notenhout.

Afhankelijk van het verzoek van de klant kan de afwerking walnoot-natuurlijk zijn met een mat oppervlak of bestaan uit zwarte pianolak. Speciale kleuren zijn ook mogelijk.

Alle Mastersound-producten worden gekenmerkt door een hoge productiekwaliteit. Verbonden met het tijdloos elegante Italiaanse ontwerp, zijn ze een bijdrage aan het interieur, zelfs wanneer ze zijn uitgeschakeld.

Uiteindelijk zorgt het tijdloze ontwerp van de apparaten, samen met massieve notenhouten zijpanelen voor een langdurige hoorrelatie.

Specificaties

Schakeling: Single Ended in Class “A”
Vermogen: 2 x 15 Watt
Buisbezetting: 2 x 300 B
2 x ECC802
2 x 6SN7
Inputs:
XLR: 1 Line + 1 Direct
RCA: 3 Line + 1 Direct
Bandbreedte: 8hz / 40khz 0 db
Belastingsimpedantie: 4 – 8 Ohm
Bias: Semi-automatisch
Negatieve feedback: 0dB
Afmetingen: 46 x 41,5 x 27,5 cm
Gewicht: 33kg
Afstandbediening : RF (Radio Frequency) inclusief