VPI Industries

VPI streeft ernaar betaalbare high-end spelers te bouwen waar alle muziekliefhebbers van kunnen genieten. En zij zijn daar jaar na jaar in geslaagd. Alle top tests en prijzen die ze hebben gewonnen zijn daar het bewijs van. Met 40 jaar ervaring hebben ze het een en ander geleerd over draaitafels en tone-armen, en dat is te zien en te merken. Het zijn geweldige spelers, met ingenieuze oplossingen in topkwaliteit. En met de hand gemaakt in de VS.

Een VPI klinkt groots en muzikaal, met een ongelooflijke aanwezigheid en realisme. Sommigen noemen ze misschien een Amerikaanse muscle car, en daar zit wel wat in, maar een VPI heeft ook een geweldige wegligging en bouwkwaliteit.

Al meer dan 40 jaar….

VPI Industries Inc. is een high-end audiofabrikant die meer dan veetig jaar geleden werd opgericht door Sheila en Harry Weisfeld, de oprichters en mede-eigenaars. Zowel Jonathan, hun oudste zoon als VPI Industries begonnen tegelijkertijd in 1978 met hun eerste product, een platengewicht in twee verschillende maten. Daarna introduceerde VPI een draaitafel isolatievoet in december 1978.

Hun eerste grote product, dat nog steeds in productie is in een verbeterde vorm, was hun HW-16 platenreinigingsmachine die in 1981 werd geïntroduceerd. Harry Weisfeld, toen een toegewijde audiofiel, wilde zijn platen zo schoon mogelijk hebben (inclusief de vuile platen waarvan het sonische potentieel onder een laag verontreinigingen lag). De enige machine die op dat moment beschikbaar was om platen schoon te maken, was de Keith Monks Record Cleaner. Zonder veel keus besloot Harry een platenreinigingsmachine voor eigen gebruik te maken. Dit werd de originele HW-16, die verkocht werd voor minder dan 1/5 van de prijs van de Keith Monks Cleaning Machine. De 16 was luidruchtig, maar dat was hun popcorn machine ook.

Kort na de schoonmaakmachine werden de beruchte DB-5 of “magic bricks” geïntroduceerd. Dit waren ijzerhoudende metalen blokken omringt door hout, ontworpen om de elektromagnetische straling van elektronische componenten te absorberen.

Daarna fabriceerde VPI de bases voor zowel de Denon als de JVC direct drive motoren.

En dan de HW-19 draaitafel, gevolgd door de MK2 en vervolgens de MK3 en de MK4. Deze tafels zijn een industriestandaard geworden voor High End prestaties tegen een betaalbare prijs.

Met de introductie van de TNT platenspeler werd Harry’s belofte om een state-of-the-art platenspeler te produceren voor iets minder dan een state-of-art prijs, werkelijkheid.

In 1985 werd de PLC, of “power line conditioner” geïntroduceerd. “Een nieuw product” en “een nieuw kind”; Mathew, onze jongste zoon werd geboren.

Toen, in 1995, kwam de oudste zoon van Harry en Sheila Weisfelds, Jonathan, toen zeventien jaar oud, om het leven kwam bij een afschuwelijk auto-ongeluk met twee andere jongens. De toonarm waar Harry en Jonathan aan hadden gewerkt werd werkelijkheid (als een levend gedenkteken voor de zoon van de Weisfelds). Jonathan had in de fabriek van zijn ouders gewerkt en hielp zijn vader met het ontwerpen van een nieuwe toonarm. Deze toonarm werd de “JMW Memorial Tonearm”. Een percentage van elke verkochte toonarm wordt in het “Jonathan Weisfeld Memorial Fund” gestort en het geld wordt gebruikt om kunst en muziek te bevorderen.

De introductie van de Ram, later de Scout en vervolgens de Scoutmaster, en tenslotte de Super Scoutmaster bracht het bedrijf op nieuwe terreinen van handel en productie, terwijl tegelijkertijd de verkoop steeg. De meeste VPI draaitafels, ongeacht hun bouwjaar, zijn op te wadeeren. VPI fabriceert een verscheidenheid aan draaitafels die variëren in prijs en beschikbare opties, evenals de JMW toonarm series, de SDS en drie platenreinigingsmachines.

VPI’s geluidsfilosofie is om de dynamiek van live muziek thuis te reproduceren, en dat de illusie van de werkelijkheid niet kan worden gedupliceerd zonder een overtuigende resolutie van de details op laag niveau, samen met een natuurlijk gevoel van akoestische ruimte. VPI gebruikt live concerten, reel-to-reel tapes, en een Yamaha vleugel als sonische referenties. Mathew is de trombonist en pianist in onze familie, Jonathan was de gitarist en bespeelde zowel de akoestische als de elektrische gitaar. En Harry speelde accordeon in zijn jeugd.

Uitgelichte Draaitafels

Deze platenspelers zijn direct leverbaar

Clifwood

9 inch Cliffwwod Gimbal Arm
VPI Shirley MM cartridge

Scout 21

JMW-9 Unipivot Arm
Snaar aangedreven met vrijstaande motor
HW-40 Isolation Feet

Binnen kort verwacht

Advenger Direct