Gryphon Audio Logo

De Deense ontwerpschool kent tal van beroemde audiofabrikanten. Ondernemingen die door hun vernieuwende en vaak zelfs trendsettende moderne ontwerptaal, wereldwijd veel aanzien hebben verworven en in meerdere opzichten zelfs geschiedenis hebben geschreven.

Eén van de meest indrukwekkende voorbeelden van deze stroming is zondermeer het legendarische Gryphon Audio Designs. Een high-end audiomerk onder leiding van grafisch ontwerper Flemming E. Rasmussen, waarin begeerlijke aspecten als onderscheidend design, materiaalkeuze, bedrijfszekerheid en een superieure geluidskwaliteit tot een prachtig en indrukwekkend totaalgeheel hebben geleid.

Oorsprong

Voor wie nog niet bekend is met de Gryphon producten, leest de oorsprong van het merk bijna als een spannende jongensroman. Want zoals je wel vaker hoort bij dit soort succesverhalen, is ook hier alles van start gegaan met de ontwikkeling van componenten voor eigen gebruik. Begin jarentachtig importeerde Fleming namelijk high-end audio producten voor de Deense markt als hobby en was zijn feitelijke werk op dat moment nog hoofd grafisch ontwerp voor het grootste Scandinavische merk van sportkleding.

Dit alles veranderde echter in snel tempo op het moment hij voor een Amerikaanse Audioshow zijn eigen ontwikkelde phono voorversterker genaamd ‘Head Amp’ inzette voor een demo. Al snel herkende een Japanse distributeur de bijzondere kwaliteiten, waardoor niet lang daarna de voltallige audiopers van dat Aziatische land het apparaat de status ‘beste koop’ toekende. De vraag werd vervolgens zo groot dat Flemming in 1993 besloot zich volledig op het ontwerpen en vervaardigen van audioproducten toe te leggen en samen met een zorgvuldig samengesteld ontwerpteam Gryphon Audio Designs op te richten.

Uitgebreid programma

Inmiddels bestaat het uitgebreide leveringsprogramma van deze volledig in Denemarken vervaardigde apparaten uit zo’n beetje alle disciplines waaruit een audiosysteem kan worden opgebouwd. In dit geval is dat vanaf bronnen als phono voorversterkers en een CD speler, tot geïntegreerde, voor- en eindversterkers, luidsprekers, kabels en accessoires aan toe. Specifiek kan hier nog aan worden toegevoegd dat alle eind-versterkers volledig in klasse A werken, geen negatieve feedback bezitten en dual mono zijn opgebouwd.