Art – het is iemand die je graag bij je hebt. Het is attent, subtiel en heeft een verhaal te vertellen.
Als het zich los laat schildert hij ons verhalen in de meest suggestieve kleuren. In de dingen, waarvan we dachten deze goed te kennen, laat het ons geheel nieuwe details zien.

Het integreert zichzelf in ons leven, alsof het er altijd is geweest.
En zelfs al doet het kundig steigerende karakter het op het eerste gezicht niet vermoeden heeft ART een groot hart en uit daarmee oprecht diepe gevoelens…

In het kort: ART is waarschijnlijk de luidspreker met het meeste potentieel om u te verrassen in Trenner & Friedl zijn line-up – u heeft nog nooit klein zo groot gehoord…

De beste ingrediënten

Wat erin gaat komt er weer uit…

Dat het uiteindelijk de innerlijke waarden zijn die tellen is een vaak gehoord en beproefd gezegde. Luidsprekers van Trenner & Friedl onderscheiden zich niet alleen in hun perfect afgewerkte buitenkant – de uitzonderlijke muzikaliteit van de producten is opgebouwd uit eenzelfde verfijnde en ingenieus gevoelsleven:

Het muzikale signaal wordt ontvangen door ruim bemeten rhodium-plated zuiver koper Cardas terminals en vervolgens doorgegeven door interne bekabeling van Cardas.
De crossovers zijn zorgvuldig met de hand vervaardigd uit de beste elementen:

  • Premium Mundorf condensatoren voor een lange levensduur, snelle reactie en gebalanceerd geluid.
  • Gebakken-lak spoelen, platte koperen spoelen met een extreem lage skineffect.
  • Metaalfilm weerstanden voor een vlekkeloze reproductie van hoge frequenties.

Trenner & Friedl behandelt de papieren luidsprekerconussen van hun lage frequentie drivers met zeven lagen italiaanse balsamico viool lak om de elasticiteit, demping en stijfheid te optimaliseren en de conus resonanties en vervorming te verminderen.

Simpel gezegd: alleen dat wat je erin stopt komt er weer uit – Trenner & Friedl ’s luidsprekers moeten tenslotte nooit in de weg komen te staan van de muziek…

Harmony-and-sheep

Niet alleen stilte is Gouden

Er zijn een aantal dingen die niet kunnen worden verbeterd. Echter, men kan ze gebruiken om iets anders te verbeteren: de gulden snede bijvoorbeeld. Dit constructie principe is al bekend sinds de oudheid en wij mensen voelen zijn proporties intuïtief aan als harmonie.

Het systeem van de muzikale intervallen wordt samengesteld op basis van de proportionele verhoudingen van de gulden snede … zelfs de plantenwereld volgt deze regels in de groeipatronen

Zodoende bouwt Trenner & Friedl de kabinetten van zijn luidsprekers met gouden ratio proporties waardoor zowel de ogen en de oren tegelijkertijd op een natuurlijke manier worden behaagd.

En aangezien we al over natuurlijkheid spreken:
Trenner & Friedl maakt gebruik van resonantie geoptimaliseerde Berken multiplex van verschillende diktes in hun kasten en ze bouwen de kasten met de hand. Het cabinet interieur wordt gedempt met Oostenrijkse schapenwol. Aan de ene kant is dit een weerspiegeling van de inzet voor duurzaamheid in de productie van Trenner & Friedl producten, aan de andere kant, hebben hun testen aangetoond dat natuurlijke materialen, goed uitgevoerd, sonisch superieur zijn aan synthetische materialen. Het zijn vaak de eenvoudige dingen die de beste resultaten te bereiken.

inside-less-is-more-1-640x300

Minder is meer

Zoveel HiFi producten zijn ontworpen met het oog op – ja wat eigenlijk? … –  Vaak hebben we te maken met technisch ogende monsters die net zo goed passen in een woonkamer als een industriële robot.

De meeste luisterruimtes in deze wereld zijn woonkamers – ruimtes waarin wij ‘naast andere dingen’ luisteren naar muziek. Hieraan besteden wij aandacht: met hun rustige, bescheiden en toch moderne vormen, kunnen de Trenner & Friedl luidsprekers eenvoudig geïntegreerd worden in vrijwel elke huiskamer omgeving.

Design alleen kan niet het enige doel zijn. Het vereist een focus. En misschien is de kijk op HiFi van Trenner & Friedl het beste te vergelijken met een boekenkast: stijlvol, bescheiden maar toch zinvol, een aangenaam deel van de kamer – gewoon in plaats van iets te pakken om te lezen, kan men naar wens een muziekstuk selecteren …en wat voor een muziek!

Specificaties

Kenmerken: 2-weg geventileerd systeem
Multiplex berkenhout van verschillende diktes
7 laags lak finish
Front gemaakt van origineel Corian ©/MDF Sandwich
Crossover handgemaakt door Mundorf, hoogwaardige componenten
Cardas intern bedraad
Cardas terminals
Drive units: 1 x 5” aluminium cone, phase plug
1 x 1” ring radiator, neodymium magneet systeem, ingekapselde achterste
kamer, gemonteerd koelelemen
Frequency response: 44 Hz (f_6 DB) tot 40 kHz (f_3 DB)
Gevoeligheid: 85 dB (2.83V/1m)
Impedantie: 8 Ohm
Afmetingen: Hoogte 270 mm, Breedte 180 mm, Diepte 300 mm
Gewicht: 7,4 kg

Standaard Fineer