Het origineel, de norm van Trenner & Friedl’s nieuwe ‘Natural Fidelity Line’ high-end luidsprekers: Het ontwerp gedestilleerd tot de essentie – Technologie en Hand-Vakmanschap in perfecte harmonie.

Het stoïcijnse exterieur van Ra ontketent een muzikaliteit die simpelweg niet loslaat – het oog kalmeert, het oor verblijdt. Ra speelt met kracht en dynamiek – indien gewenst zelfs op het originele volume. Tegelijkertijd handhaaft Ra zijn delicate geest met een gevoeligheid voor de fijnste nuance.

De in-huis afgewerkte tweeter, welke ook is toegepast in het referentiemodel Duke van Trenner & Friedl, is concentrisch gemonteerd in het hart van de 12” woofer waardoor een stabiele homogene tonaliteit wordt bereikt, ongeacht de luisterpositie.

Woonkamer vriendelijk

Luisterruimte, woonruimte

Veel HiFi fabrikanten hebben een probleem – ze leven in een wereld van luisterkamers. Echter, de meesten van ons wonen in woonkamers en willen daar ook muziek horen – een conflict dat natuurlijk problemen met zich meebrengt.

Trenner & Friedl ontwerpt hun producten ‘woonkamer vriendelijk’, ze zijn zodanig ontworpen dat ze op 10 cm afstand van de muur kunnen worden geplaatst.

Dat terwijl (vanwege hun uitstralende karakteristieken) kleine of smalle luidsprekers moeilijk te integreren zijn in een leefruimte, leveren de luidsprekers van Trenner & Friedl meer directe straling naar de luisterruimte via hun brede klankbord aan de voorkant – en daarom kunt u genieten van superieure muziek en toch blijven ‘leven’ in de woonkamer zoals daarvoor… in feite zelfs beter.

De beste ingrediënten

Wat erin gaat komt er weer uit…

Dat het uiteindelijk de innerlijke waarden zijn die tellen is een vaak gehoord en beproefd gezegde. Luidsprekers van Trenner & Friedl onderscheiden zich niet alleen in hun perfect afgewerkte buitenkant – de uitzonderlijke muzikaliteit van de producten is opgebouwd uit eenzelfde verfijnde en ingenieus gevoelsleven:

Het muzikale signaal wordt ontvangen door ruim bemeten rhodium-plated zuiver koper Cardas terminals en vervolgens doorgegeven door interne bekabeling van Cardas.
De crossovers zijn zorgvuldig met de hand vervaardigd uit de beste elementen:

  • Premium Mundorf condensatoren voor een lange levensduur, snelle reactie en gebalanceerd geluid.
  • Gebakken-lak spoelen, platte koperen spoelen met een extreem lage skineffect.
  • Metaalfilm weerstanden voor een vlekkeloze reproductie van hoge frequenties.

Trenner & Friedl behandelt de papieren luidsprekerconussen van hun lage frequentie drivers met zeven lagen italiaanse balsamico viool lak om de elasticiteit, demping en stijfheid te optimaliseren en de conus resonanties en vervorming te verminderen.

Simpel gezegd: alleen dat wat je erin stopt komt er weer uit – Trenner & Friedl ’s luidsprekers moeten tenslotte nooit in de weg komen te staan van de muziek…

Harmony-and-sheep

Niet alleen stilte is Gouden

Er zijn een aantal dingen die niet kunnen worden verbeterd. Echter, men kan ze gebruiken om iets anders te verbeteren: de gulden snede bijvoorbeeld. Dit constructie principe is al bekend sinds de oudheid en wij mensen voelen zijn proporties intuïtief aan als harmonie.

Het systeem van de muzikale intervallen wordt samengesteld op basis van de proportionele verhoudingen van de gulden snede … zelfs de plantenwereld volgt deze regels in de groeipatronen

Zodoende bouwt Trenner & Friedl de kabinetten van zijn luidsprekers met gouden ratio proporties waardoor zowel de ogen en de oren tegelijkertijd op een natuurlijke manier worden behaagd.

En aangezien we al over natuurlijkheid spreken:
Trenner & Friedl maakt gebruik van resonantie geoptimaliseerde Berken multiplex van verschillende diktes in hun kasten en ze bouwen de kasten met de hand. Het cabinet interieur wordt gedempt met Oostenrijkse schapenwol. Aan de ene kant is dit een weerspiegeling van de inzet voor duurzaamheid in de productie van Trenner & Friedl producten, aan de andere kant, hebben hun testen aangetoond dat natuurlijke materialen, goed uitgevoerd, sonisch superieur zijn aan synthetische materialen. Het zijn vaak de eenvoudige dingen die de beste resultaten te bereiken.

Hoog vliegen

Trenner & Friedl’s zelf ontworpen hoge-frequentie drivers zijn iets om trots op te zijn. Waarom? Het korte antwoord is: open, natuurlijk geluid, zacht en uiterst fijne nuances gecombineerd met krachtige efficiency die moeiteloos een Hi-hat kan reproduceren op zijn oorspronkelijke live volume, of zelfs meer.

Natuurlijk mogen wij U de exacte technische gegevens niet onthouden – hier is dan ook het lange antwoord:

In de gebruikte tweeters drijft een grote neodymium magneetring een TiN (titaniumnitride)-gecoate 1.75” titanium diafragma aan. Titanium is bijzonder licht, stijf, belastbaar en temperatuur- en corrosiebestendig. De coating wordt aangebracht via PVD (dampafzetting) in een vacuümkamer.

Daarmee wordt een elasticiteit bereikt voor deze membraam die 6 maal hoger is als Titanium en 2x hoger dan Beryllium! TiN wordt incidenteel gebruikt voor het coaten van gereedschappen en wapens. Het heeft een hoge belastbaarheid en biedt een optimale afvoer van incidentele wrijvingswarmte.

tweeter

Deze membraam, in combinatie met een grote stemspoel, resulteert in een hoog belastbare en lichte driver, wiens nauwkeurige reproductie tot in de hoogte frequenties constant blijft.

Geluid verplaatst zich door een zeer geavanceerd kanaal in een 1” hoorn mond die in de RA direct naar de grote hoorn van de coaxiale bass unit gaat. In de Duke en Isis wordt het geluid uit de eigen gepatenteerde hoorn met Tractrix-functie gevoerd. Deze wordt uit een massief aluminium CNC-blok gefreesd en ter minimalisering van resonanties met dikke wanden en in twee delen gemaakt.

Het resultaat is een zéér lineaire output, zelfs bij de hoogste volumes. Extreem lage vervorming voldoet aan de waarden van een hoge belastbaarheid.

Moeiteloos toereikend

Ra, Pharoah en Isis kunnen fantastisch worden aangestuurd met een laag-vermogen versterker dankzij hun hoge gevoeligheden van 91-95 dB – daardoor zijn ze de beste keuze voor het gebruik in een buizensysteem.

Verder presenteert de nieuwe lijn een zeer eenvoudige impedantie curve naar de luidsprekers. Dat wil zeggen dat de luidsprekers nauwelijks een noemenswaardige belasting voor de versterker zijn waardoor zelfs meer bescheiden geprijsde versterkers vleugels krijgen waarmee de hoogst mogelijke prestatie behaald wordt.

Leef Lang!

Conventionele luidsprekers hebben meestal ringen gemaakt van rubber of schuim die door de tijd wegens verdamping van plastificeermiddelen en door UV-straling onherstelbaar poreus en bros worden.

De meeste ringen die Trenner & Friedl gebruikt zijn van stof. Dit garandeert een hoge stabiliteit, verlengde consistentie en een uitgesproken lange levensduur.

inside-less-is-more-1-640x300

Minder is meer

Zoveel HiFi producten zijn ontworpen met het oog op – ja wat eigenlijk? … –  Vaak hebben we te maken met technisch ogende monsters die net zo goed passen in een woonkamer als een industriële robot.

De meeste luisterruimtes in deze wereld zijn woonkamers – ruimtes waarin wij ‘naast andere dingen’ luisteren naar muziek. Hieraan besteden wij aandacht: met hun rustige, bescheiden en toch moderne vormen, kunnen de Trenner & Friedl luidsprekers eenvoudig geïntegreerd worden in vrijwel elke huiskamer omgeving.

Design alleen kan niet het enige doel zijn. Het vereist een focus. En misschien is de kijk op HiFi van Trenner & Friedl het beste te vergelijken met een boekenkast: stijlvol, bescheiden maar toch zinvol, een aangenaam deel van de kamer – gewoon in plaats van iets te pakken om te lezen, kan men naar wens een muziekstuk selecteren …en wat voor een muziek!

Specificaties

Kenmerken: Vloerstaande koax speaker
Gouden ratio properties
Multiplex berkenhout van verschillende diktes
7 laags lak finish
Integraal basis gemaakt van massief hardhouten beukenhout
Gedempt met Oostenrijkse schapenwol
Papieren kegels geïmpregneerd met zes lagen Italiaanse balsamico olie lak
Hoge precisie, machinaal gemaakte solide hoorn voor de hoge frequentie
Beste crossover componenten door Mundorf, olie/zilver caps, folie spoelen,
hoogwaardige MOX weerstanden
Cardas intern bedraad, ook geconstrueerd in de gulden snede verhouding
Cardas terminals
Kan dichtbij muren en hoeken geplaatst worden
Drive units: 1 x 12” papieren cone, gecoat met olie lak
1 x 1.75” Hoorn geladen compressie driver, TiN gecoat titanium diagram
Frequency response: 40 Hz (f-6 DB) tot 40 kHz (f-3 DB)
Gevoeligheid: 95 dB (2.83V/1m)
Impedantie: 8 Ohm
Afmetingen: Hoogte 1200 mm, Breedte 500 mm, Diepte 350 mm
Gewicht: 42 kg

Standaard Fineer

Speciaal Fineer

Meer informatie over de RA

Bekijk ook de andere luidsprekers van Trenner & Friedl