Trenner & Friedl Be Sound

Het oor laat ons toe de ruimte te verkennen zonder dat we deze zien.
Muziek vult deze ruimtes met leven en neemt ons mee.

Het duiken in deze unieke andere werelden en jezelf hierin verliezen heeft Trenner en Friedl altijd al gefascineerd – en het reproduceren van muziek waarvan je kippenvel krijgt is al 20 jaar een passie van Trenner & Friedl.

Alleen als alles in harmonie met elkaar is, en het geluid levensecht is – dan wordt het muziek.

Om dit te bereiken maakt Trenner & Friedl alleen gebruik van de beste componenten, welke optimaal getest en gematcht worden voor een perfect eindresultaat.

De producten van Trenner & Friedl worden met de hand, met liefdevolle ambacht, in Oostenrijk gebouwd met behulp van lokale natuurlijke materialen waar mogelijk terwijl ze het gebruik van bedreigde soorten hardhout vermijden.

Woonkamer vriendelijk

Luisterruimte, woonruimte

Veel HiFi fabrikanten hebben een probleem – ze leven in een wereld van luisterkamers. Echter, de meesten van ons wonen in woonkamers en willen daar ook muziek horen – een conflict dat natuurlijk problemen met zich meebrengt.

Trenner & Friedl ontwerpt hun producten ‘woonkamer vriendelijk’, ze zijn zodanig ontworpen dat ze op 10 cm afstand van de muur kunnen worden geplaatst.

Dat terwijl (vanwege hun uitstralende karakteristieken) kleine of smalle luidsprekers moeilijk te integreren zijn in een leefruimte, leveren de luidsprekers van Trenner & Friedl meer directe straling naar de luisterruimte via hun brede klankbord aan de voorkant – en daarom kunt u genieten van superieure muziek en toch blijven ‘leven’ in de woonkamer zoals daarvoor… in feite zelfs beter.

De beste ingrediënten

Wat erin gaat komt er weer uit…

Dat het uiteindelijk de innerlijke waarden zijn die tellen is een vaak gehoord en beproefd gezegde. Luidsprekers van Trenner & Friedl onderscheiden zich niet alleen in hun perfect afgewerkte buitenkant – de uitzonderlijke muzikaliteit van de producten is opgebouwd uit eenzelfde verfijnde en ingenieus gevoelsleven:

Het muzikale signaal wordt ontvangen door ruim bemeten rhodium-plated zuiver koper Cardas terminals en vervolgens doorgegeven door interne bekabeling van Cardas.
De crossovers zijn zorgvuldig met de hand vervaardigd uit de beste elementen:

  • Premium Mundorf condensatoren voor een lange levensduur, snelle reactie en gebalanceerd geluid.
  • Gebakken-lak spoelen, platte koperen spoelen met een extreem lage skineffect.
  • Metaalfilm weerstanden voor een vlekkeloze reproductie van hoge frequenties.

Trenner & Friedl behandelt de papieren luidsprekerconussen van hun lage frequentie drivers met zeven lagen italiaanse balsamico viool lak om de elasticiteit, demping en stijfheid te optimaliseren en de conus resonanties en vervorming te verminderen.

Simpel gezegd: alleen dat wat je erin stopt komt er weer uit – Trenner & Friedl ’s luidsprekers moeten tenslotte nooit in de weg komen te staan van de muziek…

Harmony-and-sheep

Niet alleen stilte is Gouden

Er zijn een aantal dingen die niet kunnen worden verbeterd. Echter, men kan ze gebruiken om iets anders te verbeteren: de gulden snede bijvoorbeeld. Dit constructie principe is al bekend sinds de oudheid en wij mensen voelen zijn proporties intuïtief aan als harmonie.

Het systeem van de muzikale intervallen wordt samengesteld op basis van de proportionele verhoudingen van de gulden snede … zelfs de plantenwereld volgt deze regels in de groeipatronen

Zodoende bouwt Trenner & Friedl de kabinetten van zijn luidsprekers met gouden ratio proporties waardoor zowel de ogen en de oren tegelijkertijd op een natuurlijke manier worden behaagd.

En aangezien we al over natuurlijkheid spreken:
Trenner & Friedl maakt gebruik van resonantie geoptimaliseerde Berken multiplex van verschillende diktes in hun kasten en ze bouwen de kasten met de hand. Het cabinet interieur wordt gedempt met Oostenrijkse schapenwol. Aan de ene kant is dit een weerspiegeling van de inzet voor duurzaamheid in de productie van Trenner & Friedl producten, aan de andere kant, hebben hun testen aangetoond dat natuurlijke materialen, goed uitgevoerd, sonisch superieur zijn aan synthetische materialen. Het zijn vaak de eenvoudige dingen die de beste resultaten te bereiken.

Hoog vliegen

Trenner & Friedl’s zelf ontworpen hoge-frequentie drivers zijn iets om trots op te zijn. Waarom? Het korte antwoord is: open, natuurlijk geluid, zacht en uiterst fijne nuances gecombineerd met krachtige efficiency die moeiteloos een Hi-hat kan reproduceren op zijn oorspronkelijke live volume, of zelfs meer.

Natuurlijk mogen wij U de exacte technische gegevens niet onthouden – hier is dan ook het lange antwoord:

In de gebruikte tweeters drijft een grote neodymium magneetring een TiN (titaniumnitride)-gecoate 1.75” titanium diafragma aan. Titanium is bijzonder licht, stijf, belastbaar en temperatuur- en corrosiebestendig. De coating wordt aangebracht via PVD (dampafzetting) in een vacuümkamer.

Daarmee wordt een elasticiteit bereikt voor deze membraam die 6 maal hoger is als Titanium en 2x hoger dan Beryllium! TiN wordt incidenteel gebruikt voor het coaten van gereedschappen en wapens. Het heeft een hoge belastbaarheid en biedt een optimale afvoer van incidentele wrijvingswarmte.

tweeter

Deze membraam, in combinatie met een grote stemspoel, resulteert in een hoog belastbare en lichte driver, wiens nauwkeurige reproductie tot in de hoogte frequenties constant blijft.

Geluid verplaatst zich door een zeer geavanceerd kanaal in een 1” hoorn mond die in de RA direct naar de grote hoorn van de coaxiale bass unit gaat. In de Duke en Isis wordt het geluid uit de eigen gepatenteerde hoorn met Tractrix-functie gevoerd. Deze wordt uit een massief aluminium CNC-blok gefreesd en ter minimalisering van resonanties met dikke wanden en in twee delen gemaakt.

Het resultaat is een zéér lineaire output, zelfs bij de hoogste volumes. Extreem lage vervorming voldoet aan de waarden van een hoge belastbaarheid.

Moeiteloos toereikend

Ra, Pharoah en Isis kunnen fantastisch worden aangestuurd met een laag-vermogen versterker dankzij hun hoge gevoeligheden van 91-95 dB – daardoor zijn ze de beste keuze voor het gebruik in een buizensysteem.

Verder presenteert de nieuwe lijn een zeer eenvoudige impedantie curve naar de luidsprekers. Dat wil zeggen dat de luidsprekers nauwelijks een noemenswaardige belasting voor de versterker zijn waardoor zelfs meer bescheiden geprijsde versterkers vleugels krijgen waarmee de hoogst mogelijke prestatie behaald wordt.

Leef Lang!

Conventionele luidsprekers hebben meestal ringen gemaakt van rubber of schuim die door de tijd wegens verdamping van plastificeermiddelen en door UV-straling onherstelbaar poreus en bros worden.

De meeste ringen die Trenner & Friedl gebruikt zijn van stof. Dit garandeert een hoge stabiliteit, verlengde consistentie en een uitgesproken lange levensduur.

inside-less-is-more-1-640x300

Minder is meer

Zoveel HiFi producten zijn ontworpen met het oog op – ja wat eigenlijk? … –  Vaak hebben we te maken met technisch ogende monsters die net zo goed passen in een woonkamer als een industriële robot.

De meeste luisterruimtes in deze wereld zijn woonkamers – ruimtes waarin wij ‘naast andere dingen’ luisteren naar muziek. Hieraan besteden wij aandacht: met hun rustige, bescheiden en toch moderne vormen, kunnen de Trenner & Friedl luidsprekers eenvoudig geïntegreerd worden in vrijwel elke huiskamer omgeving.

Design alleen kan niet het enige doel zijn. Het vereist een focus. En misschien is de kijk op HiFi van Trenner & Friedl het beste te vergelijken met een boekenkast: stijlvol, bescheiden maar toch zinvol, een aangenaam deel van de kamer – gewoon in plaats van iets te pakken om te lezen, kan men naar wens een muziekstuk selecteren …en wat voor een muziek!

Het verhaal van Trenner & Friedl

De oprichting van Trenner & Friedl geschiede uit verbazing.
Verbazing dat ze nog niet veel eerder al luidsprekers zijn gaan maken. Hieraan vooraf ging een kennis bij toeval, die ze liet zien dat ze al veel dingen gemeen hadden alsmede aanvullende vaardigheden en passie. Ze wilden dit potentieel niet onbenut laten en zo startte de realisatie in 1994.

Achteraf, zeggen ze met trots, was het een succes! De productie, gelegen in de buurt van Graz, loopt nu al meer dan 20 jaar.

Dus wat maakt de Trenner & Friedl producten zo speciaal?

Hoewel de term helaas teveel gebruikt wordt tegenwoordig –
ja, Trenner & Friedl producten zijn ‘duurzaam’ en ze zijn er trots op.

Waar mogelijk maken ze gebruik van natuurlijke materialen. Zo dempen ze hun luidsprekers met schapenwol. De kasten worden met de hand vervaardigd door meester meubelmakers uit de provincie Stiermarken in Oostenrijk met de grootst mogelijke precisie. Lang geleden zijn ze het gebruik van fineer gemaakt van bedreigde tropisch hardhout voor hun kasten gestaakt in het voordeel van de lokaal verbouwd hardhout die ze gebruiken voor hun  luidsprekerkasten. De ringen van de meeste drivers die gebruikt worden zijn van stof, wat extreem duurzaam is.

Dit alles dient niet alleen om Moeder Aarde te beschermen maar dit heeft ook een goed technische fundament: onze oren zijn zeer gevoelig voor resonanties die zich voor kunnen doen in niet natuureigen materialen.

Design: Minder, maar beter

Trenner & Friedl bouwt luidsprekers, geen sculpturen. Het gaat hen om de muziek; om leven met muziek. Wat betreft de vorm en het uiterlijk van hun producten zijn ze het geheel eens met Dieter Rams (voormalig ‘directeur van vormgeving’ bij Braun), die zei: ‘een goed design is een zo’n klein mogelijk ontwerp’.

Bij goed ontwerp is uiteraard niet alleen de vorm belangrijk, maar ook de functie in gelijke mate moet in acht genomen worden. Het aantrekkelijke ontwerp van hun luidsprekers heeft ook een aantal klank technische voordelen welke u kunt lezen in de bovenstaande uitgelegde teksten – en een goed design sluit aan bij het thema van duurzaamheid.

Het zijn de grote en mooi dingen, erfstukken, die het bedrijf al vele jaren en zelfs al vele generaties lang begeleiden…

Be Sound

Tot nu toe is er nog niets gezegd over het geluid van de Trenner & Frield creaties. En tot op dit punt willen we hier ook niets over zeggen. U moet het gewoon zelf ervaren omdat, ongeacht wat iemand ooit schrijft over het geluid,

‘it don’t mean a thing (i fit ain’t got that swing)’

zoals jazz legende Duke Ellington in 1931 zong.

Peter Trenner & Andreas Friedl

PETER-ANDREAS

Uitgelichte luidspreker modelen

Trenner & Friedl Ra

Het origineel, de norm van Trenner & Friedl’s nieuwe ‘Natural Fidelity Line’ high-end luidsprekers: Het ontwerp gedestilleerd tot de essentie – Technologie en Hand-Vakmanschap in perfecte harmonie. [...]

Trenner & Friedl Pharoah

Paraoh verenigt tijdloos design met een constructie van geperfectioneerde technologie en vakmanschap.

Pharoah speelt muziek zelfverzekerd, licht op zijn voeten, maar toch evenwichtig. Zijn uitzonderlijke soundstage haalt de fijnste details tevoorschijn – en de scherpe, gearticuleerde bas kan veilig worden omschreven als “jaw-dropping”.

De […]

Trenner & Friedl Art

Art – het is iemand die je graag bij je hebt. Het is attent, subtiel en heeft een verhaal te vertellen. Als het zich los laat [...]

Trenner & Friedl Nieuws

Dutch Audio Event 2022

Hifinesse viert dit jaar zijn 25 jarig bestaan en pakt uit met bijzondere nieuwe producten en demonstraties die worden gedaan door Rune Skov Sales Director bij Gryphon Audio en Alex Brady [...]

Hifinesse met twee primeurs naar de VinylFuiF

1. Trenner & Friedl Osiris Een ongecompliceerd type luidspreker is de Osiris, deze heeft niet veel nodig om zich prettig te voelen. Door het ontwerp kan de Osiris dicht bij de wand gepositioneerd worden en hij is [...]

Hifinesse introduceert Trenner & Friedl

Hifinesse introduceert Trenner & Friedl Zoveel HiFi producten zijn ontworpen met het oog op – ja wat eigenlijk? Vaak hebben we te maken met technische ogende monsters die net [...]